Kalciumi, vitamina D dhe fosfori luajnë të gjithë një rol jetësor në formimin dhe mirëmbajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit.

Kalciumi është një mineral i rëndësishëm për rritjen dhe mirëmbajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm. Ai ndihmon në forcimin e strukturës së dhëmbëve dhe nofullave të shëndetshme. Sidoqoftë, kalciumi ka nevojë për fosfor për të maksimizuar përfitimet e tij për forcimin e kockave. Konsumi i tij nëpërmjet ushqimeve si qumështi, kosi, djathi dhe produkteve të tjera me bazë qumështi është i rëndësishëm për të mbajtur dhëmbët e shëndetshëm.

Vitamina D është një vitaminë tjetër e rëndësishme për shëndetin e dhëmbëve. Ajo ndihmon në uljen e inflamacionit të mishrave të dhëmbëve. Një mënyrë e mirë për të siguruar vitaminën D është duke marrë diell, pasi që trupi ynë prodhon këtë vitaminë kur është i ekspozuar në diell. Gjithashtu, mund të konsumojmë ushqime të pasura me vitaminë D si peshk, vezë, qumësht dhe produkte të tjera me bazë qumështi.

Fosfori gjithashtu ndihmon në mirëmbajtjen e dhëmbëve të shëndetshëm. Përdorimi i fosforit, kombinuar me kalciumin i bën dhëmbët më të forte. Fosfori gjendet në shumë ushqime, si mish, peshk, qumësht dhe produkte të tjera me bazë qumështi.

Një dietë e shëndetshme dhe e balancuar, e pasur me kalcium, vitaminë D dhe fosfor, është shumë e rëndësishme për shëndetin e dhëmbëve. Sidoqoftë, është gjithashtu e rëndësishme të bëni vizita të rregullta te dentisti dhe të mbani higjenën e dhëmbëve të mirë, duke i larë dhe pastruar ato dy herë në ditë.