Ortopedia në stomatologji përbën një nga aspektet e kozmetikës dentare, që përfshin punime estetike të ndryshme të bëra me materiale si porcelani, e-max dhe zirkon për të krijuar korona, mbulesa dhe pllaka të ndryshme. Këto pajisje janë të dizajnuara me qëllim që të përputhen me ngjyrën dhe formën e dhëmbëve natyralë, duke krijuar një pamje tërësisht të përshtatshme.

Këto materiale janë zgjedhur për shkak të cilësive të tyre të veçanta, si ngjyra, rezistenca dhe qëndrueshmëria. Porcelani, për shembull, është i njohur për ngjyrën e tij të bardhë, që është e ngjashme me ngjyrën e dhëmbëve natyralë, ndërsa zirkoni është një material i fortë dhe i qëndrueshëm që mund të përdoret për të krijuar mbulesa dhe korona të fortë dhe të qëndrueshme.

Ortopedia mund të përdoret për të trajtuar defekte estetike të dhëmbëve, siç janë ngjyrat e errëta, lëndimet, format e këqija, madhësitë e vogla, ose për të riparuar dëmtimet e dhëmbëve, siç janë kavitetet dhe thyerjet. Kjo bën të mundur që një person të ketë një ngjyrë dhe formë tërheqëse të dhëmbëve dhe të përfitojë një ndjenjë vetëbesimi dhe sigurie në ushqyerje dhe në komunikim. Kjo teknikë është përdorur gjithashtu për të përmirësuar pozicionin e dhëmbëve në raste pacientësh me marrëdhënie të keqe këmbëzore midis dhëmbëve

ose për të mbuluar rrënjët e dhëmbëve, siç janë ngjyrat e errëta, lëndimet, format e këqija, madhësitë e vogla, ose për të riparuar dëmtimet e dhëmbëve, siç janë kavitetet dhe thyerjet. Kjo bën të mundur që një person të ketë një ngjyrë dhe formë tërheqëse të dhëmbëve dhe të përfitojë një ndjenjë vetëbesimi dhe sigurie në ushqyerje dhe në komunikim. Kjo teknikë është përdorur gjithashtu për të përmirësuar pozicionin e dhëmbëve në raste pacientësh me marrëdhënie të keqe këmbëzore midis dhëmbëve ose për të mbuluar rrënjët e dhëmbëve të shkatërruara dhe të ndjeshme. Për të bërë një punim ortopedik, përdoret teknologji e avancuara si skanimi 3D dhe CAD/CAM për të projektuar dhe prodhuar punën ortopedike në mënyrë të saktë dhe precize.

Kurora janë struktura qeramike të ndërtuara për të mbuluar një dhëmb të dëmtuar ose të dobësuar. Kurorat janë shumë të dobishme në raste kur kushtet e dhëmbit janë të tilla që një plombim i zakonshëm nuk është i mjaftueshëm për t’i riparuar ato. Në stomatologji, ka tre lloje kurorash qeramike të përdorura më së shpeshti, dhe këto janë zirkoni, porcelani dhe e-max. Në vijim do të shpjegojmë më tej për secilën prej tyre:

Kurora zirkoni: Kurora zirkoni është bërë nga një lloj materiali me bazë oksid zirkoni, i cili është një material i fortë, i qëndrueshëm dhe i përshtatshëm për përdorim në dentistri. Kjo kurorë është shumë e qëndrueshme në kohë, dhe mund të zgjasë për një kohë të gjatë, duke përdorur teknologjinë e CAD / CAM për të krijuar një përshtatje të përsosur me dhëmbin natyral. Kurora zirkoni mund të jetë më transparente se kurora porcelani dhe është më e lehtë në peshë, duke e bërë më të përshtatshme për përdorim në dhëmbët e përparëm.

Kurora porcelani: Kurora porcelani është bërë nga një lloj materiali i quajtur porcelan dentar, i cili është shumë i ngjashëm me ngjyrën dhe pamjen e dhëmbit natyral. Kjo kurorë mund të zgjidhet në ngjyrën e dhëmbëve dhe është shumë e përshtatshme për përdorim në dhëmbët e mëpasëm. Kurora porcelani ofron një pamje natyrale dhe të bukur, duke bërë që dhëmbi të duket si i vërtetë. Kjo kurorë mund të zgjasë për një kohë të gjatë nëse kujdesemi në mënyrë të duhur dhe nëse përdoret si duhet.

Kurora e-max është e dizajnuar për të imituar ngjyrën, formën dhe transparencën e një dhëmbi natyral. Për shkak të cilësive të saj estetike, kurorat e-max janë një zgjedhje e preferuar për pacientët që kërkojnë një zgjidhje të mirëfilltë për problemet e tyre dentare estetike. Për më tepër, kurorat e-max janë të fortë dhe qëndrueshme, dhe mund të zgjasin jetën e një dhëmbi për një kohë të gjatë. Ata janë ndër materialet më të qëndrueshme dhe të rezistueshme në dentistri, duke i bërë ata një zgjedhje të mirë për pacientët që duan të jenë të sigurtë se kurorat e tyre do të zgjasin një kohë të gjatë.

Sidoqoftë, çmimi i kurorave e-max është më i lartë se çmimi i kurorave të zakonshme porcelani, por në shumë raste vlen të investohet në një zgjidhje të mirëfilltë për probleme dentare estetike. Megjithatë secila prej tyre ka përfitimet e veta dhe ne ju ndihmojmë për të përcaktuar cilat do të jenë më të përshtatshme për rastin tuaj.

Për më shumë informacion na kontaktoni në numrin: +355673087661