Shëndeti oral është shumë i rëndësishëm për të gjithë, por bëhet edhe më i rëndësishëm për gratë shtatzëna. Ai mund të ketë një ndikim të madh në shëndetin e përgjithshëm të nënës dhe fëmijës.

Këtu janë disa faktorë dhe këshilla të rëndësishme që duhet të dini për shëndetin oral dhe shtatzëninë.

  1. Hormonet: Niveli i hormoneve në trup gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në shëndetin oral. Hormonet mund të rrisin rrezikun e inflamacionit dhe infeksionit të dhëmbëve. Ndaj, është e rëndësishme që të keni kujdes të shtuar për higjenën orale gjatë kësaj periudhe.
  2. Nëna mund të transferojë bakteriet: Nëna mund të transferojë bakteriet e dëmshme në fëmijën e saj nëpërmjet placentës. Nëse nëna ka një infeksion oral, kjo mund të ndikojë në shëndetin e fëmijës së saj. Prandaj, është e rëndësishme që nënat të kenë një higjenë orale të mirë dhe të vizitojnë dentistin në mënyrë të rregullt gjatë shtatzënisë.
  3. Kujdesi i dhëmbëve: Është e rëndësishme që të vazhdoni të keni një higjenë orale të mirë gjatë shtatzënisë. Kjo përfshin larjen e dhëmbëve dy herë në ditë me pastë dhëmbësh që ka në përbërje fluoride si dhe përdorimin e fijeve dentare për të pastruar mes dhëmbëve.
  4. Vizitat e rregullta te dentisti: Nëna duhet të vizitojë dentistin për një kontroll të rregullt të shëndetit oral gjatë shtatzënisë. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve dhe problemeve dentare.
  5. Kontrolli i nivelit të sheqerit në gjak: Niveli i lartë i sheqerit në gjak mund të rrisë rrezikun e kariesit dhe sëmundjeve të tjera të dhëmbëve. Nëse nëna ka diabet, është e rëndësishme që të kontrollojë nivelin e sheqerit në gjak dhe të kujdeset për higjenën orale.

Në përgjithësi, është e rëndësishme që nënat të kenë një higjenë orale të mirë dhe të kujdesen për shëndetin e tyre gjatë shtatzënisë.