Fasetat dentare janë veshje qeramike të veçanta që aplikohen direkt në sipërfaqen e jashtme të secilit dhëmb, me qëllim përmirësimin e pamjes estetike. Ato mund të përdoren për të përmirësuar ngjyrën e dhëmbëve, për të përmirësuar formën dhe madhësinë e tyre, si dhe për të ndrequr defekte të vogla në sipërfaqen e dhëmbëve.


Procedura e vendosjes së fasetave dentare zakonisht kërkon dy vizita te dentisti. Në vizitën e parë, dentisti do të vendosë fasetat në dhëmbët tuaj dhe do t’i përshtatë ato në sipërfaqen e tyre. Në vizitën e dytë, fasetat do të vendosen përfundimisht në dhëmbët tuaj.


Fasetat dentare janë të shumëfishta dhe mund të personalizohen për t’iu përshtatur nevojave të secilit pacient. Ato mund të bëhen në forma dhe ngjyra të ndryshme, dhe mund të përshtaten me dhëmbët tuaj natyralë për një pamje sa më të natyrshme. Fasetat dentare mund të zgjasin për vite me radhë, por kërkojnë kujdes të veçantë për t’i mbajtur në gjendje të mirë. Është e rëndësishme të ruani një higjenë dentare të mirë dhe të shmangni ushqimet dhe pije të cilat mund të dëmtojnë fasetat dhe dhëmbët tuaj.

Në cilat raste rekomandohen?
– Zbardhja totale e dhëmbëve të verdhë përmes mbulimit të këtyre me faseta qeramike.
– Përmirësimin e pamjes estetike të dhëmbëve, të ndryshuar për shkak të duhanit, ushqimit, pijeve ose faktorëve të tjerë.
– Zmadhimin e sipërfaqeve te dy dhëmbëve fqinj të ndarë nga një hapësire e dukshme interdentale pa përdorimin e pajisjeve, kurorave ose protezave.
– Zgjatimin e dhëmbëve që janë konsumuar në mënyrë progresive për shkak të moshës.
– Përmirësimin e funksionit dhe përtypjes, e vështirësuar nga prania e një dhëmbi të shtrëmbër.
– Kjo i bën dhëmbët të bardhë dhe të shkëlqyeshëm për periudha të gjata.
Duhet patur parasysh që ky ështe një punim konservativ pasi ruhet vitaliteti i dhëmbit, me fjalë të tjera s’është e nevojshme që të hiqet nervi.