Pedodontia është degë e stomatologjisë që merret me kujdesin dhe trajtimin e dhëmbëve të fëmijëve. Ne kujdesemi për dhëmbët dhe sëmundjet e ndryshme në gojë të fëmijëve, si dhe ndihmojnë në zhvillimin e shëndetit oral të tyre.
Pedodontia fokusohet në trajtimin e problemeve si riparimi i kaviteteve dhe dëmtimeve të dhëmbëve, kujdesi për dhëmbët e thyer, si dhe trajtimi i infeksioneve dhe dhimbjeve në dhëmbët e fëmijëve.
Gjithashtu, pedodontia përfshin edhe këshillimin dhe edukimin e fëmijëve për higjienën e gojës dhe kujdesin për dhëmbët. Kjo mund të përfshijë teknika të ndryshme, siç janë lavazhi i gojës, furçat e dhëmbëve dhe pastat dentare të përshtatura për fëmijë, si dhe edukim në lidhje me dietën e duhur për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve.
Nëse fëmija ka nevojë për trajtim të avancuar stomatologjik, siç janë aparate ortodontike, pedodontia bashkëpunon me specialistët e tjerë si ortodontistët për të siguruar trajtimin e duhur të fëmijëve.

Ortodoncia te fëmijët

Dhëmbët e qumështit mund të prishen për shkak se fëmijët nuk janë në gjendje të mbajnë higjienë të mjaftueshme orale. Që dhëmbët e përhershëm të zhvillohen në pozicionin e duhur dhe për zhvillimin e nofullës, është shumë e rëndësishme që dhëmbët e qumështit të qëndrojnë në gojë derisa të zhvillohen dhëmbët e përhershëm. Në shumicën e rasteve, humbjet e hershme të dhëmbëve të qumështit bëjnë që dhëmbët e përhershëm të humbasin vendin e tyre dhe të shkaktojnë dhëmbë të shtrembër. Në këto lloje të humbjeve të dhëmbëve të qumështit, duhet të merren patjetër masat e mbajtjes së vendit.

Ekzaminimi ortodontik tek fëmijët mund të fillojë me maturimin e dhëmbëve të përhershëm (6-7 vjeç). Këshillimi për daljen e dhëmbëve (mënyra se si po dalin dhëmbët e rinj) mbikëqyrja e dhëmbëve dhe zhvillimi i nofullës që ndodh nën kontrollin e një ortodonti, është i dobishëm në parandalimin e problemeve të mundshme ortodontike që mund të ndodhin deri në daljen e të gjithë dhëmbëve (mosha 14). Në shumicën e rasteve, diagnoza e një çrregullimi ortodontik shumë të thjeshtë në fazat e hershme mund të korrigjohet lehtësisht me trajtime parandaluese në fushën e stomatologjisë së fëmijëve.

Mund të thuhet se stomatologjia e fëmijëve është dega e stomatologjisë që merr rolin më të rëndësishëm në shëndetin e dhëmbëve sepse rritja e duhur dhe e shëndetshme e dhëmbëve gjatë fëmijërisë nënkupton që personi të hasë probleme me dhëmbët në një nivel minimal gjatë moshës madhore. Gjithashtu, me trajtimet pedodontike, dhëmbët që tregojnë dalje të pasaktë do të vendosen në pozicionet e tyre natyrale dhe të shëndetshme, dhe kjo siguron një jetë më të shëndetshme në moshë madhore në shumë fusha si diksioni, tretja, shëndeti i dhëmbëve dhe pamja estetike.

Ne jemi të lumtur të zbatojmë trajtimet më të shëndetshme të pedodontisë për fëmijët tuaj me dentistët tanë ekspertë dhe pajisjet teknike të nivelit të lartë.

Për më shumë informacion na kontaktoni në numrin: +355673087661